رسالت ادریس
بعد از جریان پادشاه ستمگر و توبه مردم، ادریس از طرف خداوندمتعال مامور شد قوم بنی قابیل را هدایت کند; زیرا کار آنها بهجایی رسیده بود که بت میپرسیدند. ادریس قوم خود را به توحیددعوت میکرد و اندرز میداد تا از اوامر شیطان اطاعت نکنند; ولیآنها نمیپذیرفتند. ادریس سه روز هفته را برای ارشاد بنی قابیلو پیروانشان قرار داد و آنها را از مخالفتبا آیین آدم و شیثعلیهما السلام باز داشت تا اینکه فرمان الهی رسید و به ادریسامر کرد به جنگ آنها برود. بدین سبب، وی را «هرمس الهرامه»لقب دادند.
حاکمیت ادریس
وقتی حضرت ادریس(ع)به مصر آمد و در آنجا سکونت گزید، مردم رابه اطاعت از حق فرا خواندو امر به معروف و نهی از منکر کرد. اوبه مردم سیاست، آداب تمدن، قوانین مملکتی و طرز اداره شهرها راآموخت. در اثر تعلیمات آن حضرت، 188 شهر روی زمین بنا گردید کهکوچکترین آنها «درها» بود. همچنین آیینها و قوانینی متناسب با سرزمینهای مختلف وضع کردو از نظر اداری، زمین محل حکومت را به چهار بخش تقسیم کرد وبرای هر قسمتحاکمی قرار داد تا به امور سیاسی و اداری مردمبپردازد. علامه طباطبایی(ره)نام این چهار تن را چنین ذکر میکند:«پادشاه اول «ایلاوس» ، دوم «اوس» ، سوم «سقلبیوس» وچهارم از آنها «اوس آمون» .
پند از قوم ادریس
در عهد ادریس دو تاجر میزیستند. چون هنگام نماز رسید، یکی ازآنها گفت: امر خدا را مقدم میدارم. دیگری گفت: تجارت را مقدممیدارم و سپس نماز را نمیخوانم. خداوند عزوجل به ابرها دستورداد مکان تجارت و اموال آن شخص را با صاعقه آتش بزنند. چون آتششعله ور شد، آن بیچاره گرفتار خاموش کردن آتش گردید و در نتیجهتجارت و نمازش را از دست داد. پس از این جریان، با دست غیب بردر خانهاش نوشته شد: «بنگرید که دنیا با مال اندوزی چه بر سرصاحبش میآورد.»
عروج ادریس به آسمان
از پیامبر(ص)درباره روز پنجشنبه پرسیدند. فرمود: پنجمین روزدنیاست و پنجشنبه روز انیسی است; چرا که در آن روز ابلیس لعنشده و ادریس به آسمان رفته است.گروهی از مفسران عروج ادریس به آسمان را قبول ندارند ومیگویند: داستان رفتن ادریس به آسمان از اسرائیلیات است.
ملاقات پیامبر با ادریس
در حدیثی از پیامبر(ص)نقل شده است که فرمود: وقتی بهمعراج رفته بودم، ادریس را در آسمان چهارم ملاقات کردم. در روایت دیگری نیز چنین آمده است: هنگامی که جبرئیل وپیامبر(ص)در شب معراج گذرشان به ادریس افتاد، ادریس به پیامبرفرمود: مرحبا به پیامبر صالح و برادر صالح. پیامبر از جبرئیلپرسید: این کیست؟ جبرئیل گفت: ادریس پیامبر است. البته ممکن است پیامبر با قالب مثالی یا بعد از ارتحال ادریسبا وی ملاقات کرده باشد.
جانشین ادریس
در روایتی آمده است: هنگامی که ادریس به پایان عمر خود رسید،خداوند به او وحی کرد که من میخواهم تو را به آسمانها ببرم ودر آنجا قبض روح کنم. پس فرزندت را جانشین خود قرار ده ...«حرقاسیل» نیز به وصیت پدر عمل کرد.گروهی فرزند دیگرش «متوشلح» را جانشین ادریس میدانند. دستهای «متوشلح» و جمعی «ناخورا» را جانشین ادریس به شمارمیآورند.
سرانجام ادریس
عمر شریف وی سیصد سال یا بیشتر بود. در این مدت سی صحیفه براو نازل شد. درباره رحلت این پیامبر اختلاف است. مفسران پس ازآیه «و رفعنا مکانا عتیا» دو نظر مطرح کردهاند:
1- ادریس همانند عیسی به آسمانها برده شده و اکنون زندهاست.
بعضی میگویند: در آسمان ششم است. ابن عربی و کعب و ابوسعیدخدری معتقدند در آسمان چهارم است. ; ابن عباسو حسن بصریمیگویند: اکنون در بهشتبه سر میبرد.
2- ادریس به آسمانها برده شده و در همانجا قبض روح گردید.
بعضی میگویند: در آسمان چهارم قبض روح شد. به نظر ضحاک درآسمان ششم و به نظر گروهی دیگر، بین آسمان چهارم و پنجم قبضروح شد.
مرحوم شیخ عباس قمی رحمهم الله روایتی مانند روایت ابن عباس نقل میکند: روزی شخصی از اهل عسقلان از حضرت الیاس(ع)پرسید: چند تن ازانبیا اکنون زندهاند؟ حضرت فرمود: چهارتن، ادریس و عیسی درآسمانها و خضر و الیاس در زمین.
همچنین روایتی از پیامبر(ص)نقل شده است که زنده بودن ادریسرا تقویت میکند. پیامبر(ص)میفرماید:«انبیاءالله لا یموتون بل ینقلون من دار الی دار.»انبیای الهی نمیمیرند بلکه از جایی(دنیا)به جای دیگر(برزخ،آخرت)منتقل میشوند.ظاهر این روایت این است که تمامی پیامبران زندهاند و شاملحضرت ادریس نیز میشود.
پس سخن ابن عباس و حسن بصری که میگویند: ادریس در بهشتبه سرمیبرد، صحیح نیست; زیرا با حدیثی که از پیامبر اسلام(ص)نقل شدهاست تناقض دارد. پیامبر(ص)میفرماید: خداوند به من فرمود: «الجنه محرمه علی النبیین و سائر الامم حتی تدخلها» بهشتبر انبیا و دیگر امتها حرام است مگر آنکه تو(ای محمد)،وارد آن شوی.»یعنی قبل از ورود پیامبر(ص)به بهشت، کسی حق ورود به بهشتندارد. شاید بتوان گفت: مراد از بهشت، بهشتبرزخی است.
ابن عربی معتقد است: ادریس هنوز زنده است و در آسمان چهارمبه سر میبرد. خصوصیت آسمان چهارم را این میداند که قلب همهآسمانها و جایگاه آفتاب است.
قبض روح شدن ادریس علیه السلام
امام صادق(ع)میفرماید: «هنگامی که خداوند عزوجل بر یکی ازفرشتگان غضب کرد، بالهایش را قطع کرد و او را به یکی از جزائردور دست انداخت. مدتها در آنجا بود تا اینکه ادریس به نبوترسید. آن فرشته خدمت ادریس رفت و عرض کرد: ای پیامبر خدا، ازخداوند بخواه از من راضی شود و بالهایم را برگرداند. ادریس دعاکرد و خداوند دعای او را پذیرفت. سپس آن فرشته به ادریس گفت: آیا حاجتی داری؟ گفت: آری، مرا به آسمان ببر تا ملک الموت راببینم; زیرا هر وقتبه یادش میافتم، اوقاتم تلخ میشود. پسفرشته ادریس را به آسمان برد. وقتی به آسمان چهارم رسید، ملکالموت را دید که نشسته، سر تکان میدهد. سلام کرد و گفت: چرا سرتکان میدهی؟ ملک الموت گفت: خداوند به من دستور داد روحت رابین آسمان چهارم و پنجم بگیرم. به خداوند عرض کرد: چگونه ممکناست درحالی که فاصله من و او بسیار زیاد است. در همین فاصلهگفتگو با خداوند، این فرشته تو را به این جا آورد. بعد ملکالموت او را قبض روح کرد.
جملاتی حکمت آمیز از حضرت ادریس
1- بهترین شکرانه نعمتهای خداوند، احسان و نیکی به بندگاناو است.
2- قسم دروغ نخورید و دروغ گویان را قسم ندهید.
3- از کسبهای پست اجتناب کنید.
4- در پیشگاه خداوند با نیتهای خالص قدم بردارید.
برگرفته از www.hawzah.net